Home » Leiderschap bij teams » Teams aansturen » Haal het beste uit je team
haal het beste uit je team

Haal het beste uit je team

Bijgewerkt op 22 juni 2024

Haal het beste uit je team

Als teamleden geloven in zichzelf en de volle verantwoordelijkheid nemen dan is het team in staat om goede resultaten te behalen. Wanneer teamleden niet geloven in een goede afloop en de verantwoordelijkheid niet nemen zal het team geen goede resultaten behalen en onder de maat presteren.

Ik geef je een voorbeeld hoe ik als coach het beste uit het team haalde. Dit kun je natuurlijk ook als leidinggevende toepassen want de principes zijn hetzelfde.

Een periode terug werd ik trainer/coach van een team dat het seizoen daarvoor gedegradeerd was. De eerste training maakten de spelers opmerkingen zoals: “we zullen wel weer verliezen”, “hoeveel goals zullen we nu tegen krijgen” en “het zal wel niets worden”. De spelers geloofden niet in een goede afloop!

Gedachten beïnvloeden

Ik heb deze mensen in zichzelf laten geloven en ze er voortdurend op gewezen dat ze de volle verantwoordelijkheid moesten nemen. Het gevolg hiervan was dat ze vertrouwen kregen en goed met elkaar gingen samenwerken om de doelen te bereiken. Hierdoor speelden ze fantastische wedstrijden. En doordat ze fantastische wedstrijden speelden is het team direct weer gepromoveerd. De teamleden werkten goed samen en stegen daardoor als team boven zichzelf uit!

Geef als leidinggevende en als team de macht dus niet weg, maar neem de verantwoordelijkheid. En als je de leidinggevende bent, zorg er dan voor dat de teamleden in zichzelf gaan geloven. Dit zijn twee belangrijke principes bij teambuilding.

American football speler

Gedachten zijn cruciaal! Denk jij dat iemand een prof American football speler kan worden als hij vingers aan zijn rechterhand en tenen aan zijn rechtervoet mist?

Teambuilding in het bedrijfsleven

De technieken die ik bij dit team gebruikte zijn ook goed en eenvoudig toe te passen bij alle teams in het bedrijfsleven. Zorg dat de teamleden in zichzelf en in het team geloven! En zorg ervoor dat alle teamleden en het team altijd de volle verantwoordelijkheid nemen! Alleen dan kan een team optimaal samenwerken. En dan behaalt het team optimale resultaten.

Het beste uit je team halen

Ga eens na:

  • hoeveel invloed gedachten hebben op de werkelijkheid hebben
  • waardoor het gedrag van de spelers en het gedrag van het team bepaald wordt
  • waardoor het resultaat bepaald wordt
  • hoe het team in zijn mogelijkheden en capaciteiten gaat geloven
  • hoe het team boven zichzelf kan uitstijgen en goede resultaten kan bereiken

Haal het beste uit mensen en teams

Je haalt het beste uit mensen en teams door ze in zichzelf te laten geloven en ze te stimuleren om de volle verantwoordelijkheid te nemen. Dan gaan ze goed samenwerken en dan stijgt het team boven zichzelf uit.

Ik ben teambuilding specialist en ik werk uiteraard graag met teams. Als jouw team niet goed functioneert kan ik je helpen dit te veranderen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.