Home » Blog » Zakelijk speechen » Goede presentatie (7 tips)
een goede presentatie in 7 tips

Goede presentatie (7 tips)

Geschatte leestijd: 5 minuten

Goede presentatie in 7 tips

Dit zijn 7 tips die je helpen om je presentatie te verbeteren.

Blijf jezelf

Blijf jezelf als je spreekt voor publiek

Waarom moet je jezelf blijven als spreker? Heel eenvoudig: er is niet één manier om een presentatie te geven. Er zijn verschillende manieren om een speech te houden.

De manier die je kiest hangt altijd van jou als spreker af. Maar ook van het publiek, van de situatie en van het onderwerp waar je over spreekt. Er is dus niet één enkele goede manier van presenteren. Blijf dus altijd jezelf.

Uitvoering

Er zijn meer manieren om een presentatie te geven

Er is niet één manier waarop je een presentatie kunt geven: er zijn meerdere manieren. Omdat er niet één goede manier is om een speech te houden, kun je het op verschillende dingen doen. Je kunt je presentatie op verschillende manieren uitvoeren.

Presentatie technieken

Als het werkt is het goed

Natuurlijk moet je wel presentatietechnieken gebruiken. Maar ook daar kun je van afwijken. Het is goed als het werkt. Het is niet zo goed als het niet werkt, pas het daarom aan. Kijk natuurlijk wel altijd naar manieren waarop  je meer succes als spreker kunt krijgen, probeer dat uit. Probeer daarmee te spelen.

Maar denk eraan: er is niet één enkele manier om een goede speech te houden.. Er zijn topsprekers die het allemaal op hun eigen manier doen.

Video

Verplaats je in het publiek

Verplaats je in je publiek

De presentatie is niet voor jou als spreker, de presentatie is bestemd voor het publiek. Dus pas je speech aan het publiek aan.

Zorg dat het leuk is

Zorg dat er iets te lachen valt: grappen, grollen, leuke afbeeldingen, leuke video’s, leuke tekeningen of vertel zelf een grap. Maar zorg dat er momenten in je presentatie zitten waarin het werkelijk leuk, gezellig en lachen is.

Dit hangt natuurlijk ook af van de aard van de presentatie. Er zijn presentaties waarbij humor niet gewenst en niet gepast is. Denk aan: ontslag. In die gevallen moet je natuurlijk geen humor in je presentatie brengen. Maar in de doorsnee presentatie is het wel belangrijk.

Topsprekers

Kijk naar en leer van topsprekers.

Topsprekers hebben al bewezen dat ze de technieken, de kwaliteiten en eigenschappen bezitten om een topspreker te zijn. Als jij een zeer goede spreker wilt worden en misschien zelfs een topspreker wilt worden, kijk dan hoe de topsprekers het doen.

Gebruik presentatiesoftware goed

Presentatiesoftware als Prezi en PowerPoint moet ondersteunend zijn. Het is niet de bedoeling dat je presentatiesoftware alle aandacht opeist.

Soms is het echt belangrijk om alle aandacht op die PowerPoint of Prezi te krijgen. Maar in principe: zorg dat jij als spreker de aandacht hebt. En Prezi of PowerPoint moet ondersteunend zijn.

Dit is dus niet altijd waar. Als je bijvoorbeeld een kunstenaar bent en je wilt je kunstwerken laten zien d.m.v. foto’s dan komt alle aandacht op de foto’s en dus op de PowerPoint of Prezi te liggen. En dat is terecht in die situatie. Dus ook dit hangt weer af van de aard en het doel van je presentatie.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Ondernemen

Geweldige peptalk

Geweldige peptalk Aansluitend op een Algemene Ledenvergadering is het altijd afwachten hoe je een groep “aan de gang” krijgt. Daar had Rob geen enkele moeite mee. Alles wat Rob uitstraalt is positiviteit en energie, heel veel energie. Uit de mailwisselingen voorafgaand aan de bijeenkomst werd al duidelijk dat Rob er veel zin in had. Rob …

Geweldige peptalk Lees meer »

Bereid je goed voor

Bereid de presentatie vroegtijdig en vreselijk goed voor. De voorbereiding heeft een enorme invloed op het resultaat van de presentatie. Als je een presentatie heel erg goed voorbereidt, dan is de kans dat je presentatie slaagt vele malen groter. Dat iedereen er enthousiast, betrokken, gemotiveerd en geïnspireerd door raakt.

Als je je presentatie niet goed voorbereidt dan zul je zien dat je presentatie (in het algemeen) wat minder goed is. Hoe goed jijzelf als spreker ook bent. Daarom: bereid je presentatie fantastisch goed voor.

Hoe kom je over

Onthoud dat je overkomt zoals jijzelf denkt. Als je enthousiast bent en je voelt je zelfverzekerd dan is de kans heel erg groot dat je ook zo overkomt.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en je voelt je erg onzeker, dan is de kans groot dat je ook onzeker bij het publiek overkomt. Denk daarom vooraf heel goed na hoe je als spreker wilt overkomen. Dan kun je daar naartoe werken.

En hoe kun je daar naartoe werken? Door het gebruiken van mentale technieken. Met deze mentale technieken kun je je eigen mindset veranderen.

Een goede presentatie (7 tips)

Zo maak je een goede presentatie in 7 tips. Pas deze 7 tips heel goed toe en je zult zien dat je een goede presentatie gaat geven.


Als je dat wilt kan ik je natuurlijk nog veel meer leren. Ik kan je een presentatietraining aanbieden. En je kunt ook onze presentatie cursus op CD Winnend Presenteren aanschaffen. Dan heb je iets om op terug te vallen.

Hier vind je motivational speaker Rob Wuijster op LinkedIn. En als je nog meer over mij wilt weten, lees dan verder over mijn werk als motivational speaker.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 2-1-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023