Home » Blog » Zakelijk speechen » Goed of fout in presentaties
goed of fout in presentaties

Goed of fout in presentaties

Geschatte leestijd: 6 minuten

Goed of fout in presentaties

Er worden jaarlijks honderden trainingen en cursussen gegeven waarin onderwezen wordt hoe je moet presenteren en wat de beste manier is. Is er één goede manier van presenteren? Wat is goed of fout in presentaties? Of hangt dat van allerlei factoren af?

Technieken die goed werken

Natuurlijk zijn er bepaalde technieken die goed werken. Bijvoorbeeld technieken waarmee je het publiek betrokken, enthousiast, gemotiveerd en geïnspireerd kunt maken. Technieken waarmee je luisteraars kunt overtuigen en waarmee je de boodschap kunt overbrengen. In principe is het verstandig om deze technieken te gebruiken.

Er zijn basistechnieken die voor alle presentaties gebruikt kunnen worden. O.a. melodie, accentueren, contact met het publiek en goede lichaamshouding.

De wijze van presenteren en de presentatie op zich hangen in mijn ogen altijd af van de aard, het onderwerp en het doel van de presentatie. Daarnaast hangt je manier van presenteren ook af van het publiek, van jouzelf en van de situatie. Maar kun je dan spreken over een goede of foute presentatie?

Goed of fout in presentaties: doelgroep

Voor wie spreek je?

  • Kinderen, jong volwassenen, volwassenen of oudere mensen?
  • Vrouwen, mannen of is het publiek gemêleerd?
  • Praktijkmensen of voor theoretisch ingestelde mensen?

Doelgroep

Er zijn verschillende theorieën over hoe je de boodschap kunt overbrengen. Dit is ook afhankelijk van de doelgroep. Spreek je voor mensen die weinig over je onderwerp weten en die weinig kennis en inzicht hebben, dan is het verstandig om de boodschap meerdere keren en met een aantal verschillende voorbeelden te verduidelijken.

Aard, onderwerp en doel van je presentatie

Humor

Het gebruik van humor is in veel presentaties gewenst en een enorme pré. Echter, het gebruik van humor is niet gepast als je een presentatie houdt over reorganisatie en gedwongen ontslag. Sterker nog, het wordt je kwalijk genomen. De luisteraars kunnen zelfs denken dat je het niet serieus neemt en dat het je niets uitmaakt.

Horen, zien, voelen en ervaren

Je kunt er zelfs voor kiezen om de boodschap te laten zien, te vertellen, te laten voelen en te laten ervaren. Hierdoor is de kans groter dat de boodschap bij meer mensen in je publiek overkomt.

De ene mens is namelijk meer visueel ingesteld, terwijl de ander meer auditief is ingesteld.

Hoe breng je de boodschap

Maar stel je nu eens voor dat je dezelfde boodschap moet brengen aan een erg intellectueel publiek. Een publiek dat bovendien ook veel ervaring en kennis heeft. Dan kan het heel goed zijn dat je er als presentator voor kiest om de boodschap met één voorbeeld te verduidelijken. En dan direct met het volgende onderwerp verder gaan.

Als je in deze situatie de boodschap nogmaals met drie andere voorbeelden verduidelijkt gaat dit publiek zich vervelen en misschien zelfs wel ergeren. Ze hebben de boodschap namelijk al begrepen en als je het nog een aantal keer uitlegt vervelen zij zich dood. Zij hebben er genoeg aan als iets één keer verteld wordt. Het kwartje valt direct bij deze luisteraars.

Dus hoe je de boodschap brengt, hangt af van het publiek.

Goed of fout in presentaties

Presentatiesoftware

Even los van alle voor- en nadelen van het presenteren met of zonder PowerPoint en Prezi. Er zijn bijvoorbeeld sprekers die het fijn vinden om gebruik te maken van presentatiesoftware, terwijl andere presentators daar geen gebruik van maken. Elke spreker heeft zijn voorkeur.

Er zijn topsprekers die geweldige presentaties geven en gebruik maken van presentatiesoftware terwijl andere topsprekers dat niet doen.

Beide sprekers trekken volle zalen waarbij de mensen uit hun dak gaan. Beide sprekers hebben een enorme goede naam als spreker. Dus zeg mij maar: wat is goed en wat is fout?

Praktijksituatie

Een goede kennis vertelde mij dat hij ergens een presentatie moest geven. Hij was gewend om tijdens een presentatie een dasspeldmicrofoon te dragen. Hierdoor had hij zijn handen vrij om zijn boodschap te ondersteunen.

Op de dag van de presentatie was er alleen een microfoon beschikbaar. Hierdoor had hij maar slechts één hand vrij om de boodschap non-verbaal te ondersteunen. Hier voelde hij zich niet prettig bij.

Het kan gebeuren dat je als spreker ontdekt dat er iets ontbreekt,  ondanks dat je duidelijk je wensen hebt aangegeven. Hierdoor zul je ter plekke je manier van presenteren moeten aanpassen.

Aanpassen

Als spreker is het belangrijk dat je jezelf blijft. Toch is het van belang dat jij je als presentator wel aanpast aan het publiek, aan de  aard, het doel en het onderwerp van je presentatie. Tegenstrijdig? Ja best wel! Hier moet je dus een evenwicht in zien te vinden.

Er is bijvoorbeeld een wezenlijk verschil tussen een presentatie geven aan kinderen of aan professoren. Denk aan het woordgebruik, de humor en je houding en optreden.

Aanpassing aan verschillende doelgroepen

Zelf heb ik presentaties gegeven in het bedrijfsleven, bij stichtingen en bij gemeenten. Ook heb ik presentaties gegeven in de topsport en amateursport. Daarnaast heb ik presentaties gegeven aan gedetineerden. Mijn ervaring is dat iedere doelgroep anders is en dat je iedere doelgroep op een andere manier moet benaderen.

Ik ga nog een stapje verder. Het publiek in bedrijf A verschilt zelfs van het publiek in bedrijf B.

Technieken

Er zijn technieken die je goed kunt gebruiken in elke speech. Maar niet alle technieken kun je klakkeloos in elke presentatie gebruiken. De wijze van de voordracht, het gebruik van presentatietechnieken en je optreden als presentator hangen af van de aard, het doel en het onderwerp van je presentatie. Daarnaast hangen je keuzes af van de situatie, van het publiek en van jezelf als spreker.

Er zijn topsprekers die volle zalen trekken, die zeer gerespecteerd worden, die veel fans hebben en die geweldige presentaties geven. Toch heeft iedere topspreker zijn of haar eigen stijl. En de presentaties van deze topsprekers verschillen enorm in de wijze van presenteren, het gebruik van presentatietechnieken en in de houding en het optreden. Toch hebben ze allemaal succes! Dus, goed of fout in presentaties bestaat eigenlijk niet.

Als je twijfels hebt over hoe je het aan moet pakken met je presentatie, lees dan onze handleiding. In onze handleiding geven we je massa’s presentatietips. Of vraag onze checklist voor presentaties op.

En ik kan je een training Overtuigend presenteren bieden. Of je kunt onze presentatiecursus op CD aanschaffen.

Ik ben een boeiende spreker en ik zou het leuk vinden met je te netwerken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 3-2-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-1-2023