Home » Teamcommunicatie » Geef een teambuilding presentatie
geef een teambuilding presentatie

Geef een teambuilding presentatie

Bijgewerkt op 18 juni 2024

Presentatie voor je team

Geef een teambuilding presentatie en motiveer je medewerker. Is die presentatie in jouw ogen saai? Heb je nu al het gevoel dat je medewerkers in slaap vallen en zich rot vervelen? Dat kan allemaal ook heel anders. In dit artikel vertel ik je hoe je een leuke presentatie geeft voor je medewerkers en gelijk je boodschap overbrengt.

Vergroot het teamgevoel met een presentatie

Een presentatie is tijdens het hele teambuildingsproces een goede mogelijkheid om het teamgevoel te vergroten en de teamleden te stimuleren om echte teamplayers te zijn.  

Ook al is het onderwerp nog zo saai, je kunt altijd een presentatie aan je team geven waarbij de teamleden aandachtig luisteren, geconcentreerd en geboeid zijn. Door je presentatie op een bepaalde manier voor te bereiden en door de manier waarop je presenteert zullen de medewerkers op hun puntje van hun stoel zitten. En zullen de teamleden naar elkaar toegroeien. 

In je presentatie kun je vooraf grappige en boeiende momenten inplannen. Hoe je dat kunt doen? Je kunt bijvoorbeeld een grappige afbeelding plaatsen die betrekking heeft op het onderwerp waarover je spreekt.

Leuke manier om personeel te motiveren

Stel je nu eens voor dat je het er over hebt dat betere samenwerking tussen je medewerkers gewenst is. Dan kun je het plaatje van de gewichtheffer laten zien die onder de stang ligt. En dan kun je terwijl je naar het plaatje wijst zeggen:

presenteren voor medewerkers
Teambuilding presentatie

Als we niet goed samenwerken kun je onder de druk bezwijken net als deze gewichtheffer … En als we goed samenwerken en er minder fouten gemaakt worden dan scheelt dat enorm veel druk, tijd en energie en dan zal dit niet gebeuren …

Je kunt er dan aan toevoegen met een glimlach op je gezicht:

Niemand van ons zal dan bezwijken …

Ik weet zeker dat je medewerkers dit niet verwachten. Ze zullen verbaasd zijn en een glimlach op hun gezicht krijgen. Reken maar dat ze dit verfrissend vinden en dat de boodschap blijft hangen! Het gevolg van  zo’n verhaaltje is dat de teamleden hierdoor automatisch naar elkaar groeien.

Door hetzelfde plaatje in bijvoorbeeld een interne nieuwsbrief te plaatsen of het uit te vergroten en in de kantine te hangen zullen ze direct herinnerd worden aan de boodschap! En zal het team nog meer naar elkaar groeien!  Dus naast plezier, aandacht en concentratie tijdens de presentatie blijft de boodschap bij je medewerkers hangen!

Interessante manier om medewerkers te motiveren

4 tips voor een goede teambuilding speech en om de teamleden naar elkaar te laten groeien. 

Citaten

Naast plaatjes kun je een citaat in je presentatie verwerken. Kies er eentje die aansluit bij het onderwerp waar je over spreekt. Stel je eens voor dat je deze citaten laat zien:

Wederzijdse afhankelijkheid, échte samenwerking wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen.

Ik neem niet de beste spelers, maar het beste team mee naar de Olympische Spelen.

Paul van Ass

Statistieken

Of stel je eens voor dat je veel statistieken moet laten zien die als saai ervaren worden. Dan zou je eerst het volgende citaat van Winston Churchill kunnen laten zien:

Ik geloof alleen de statistieken die ik zelf vervalst heb

Winston Churchill

Hiermee kun je direct een glimlach op het gezicht van je medewerkers toveren. En als je medewerkers lachen en plezier hebben, hebben ze minder weerstand! Daarna kun je uitleggen waarom juist de statistiek die jij laat zien wel correct is. Zo zie je maar dat een presentatie niet saai hoeft te zijn!

Betrek je teamleden in je presentatie

Je kunt zelfs je team eenvoudig bij je presentatie betrekken door te vragen: Wat vinden jullie daarvan? Wie is het er mee eens? Wie is het er niet mee eens? Nadat deze vragen beantwoord zijn kun jij je ideeën en je onderbouwing daarvan verduidelijken. En rekening maar dat dit interessant is!

Daarnaast raken de teamleden meer betrokken bij het team wanneer je ze vragen stelt. Het stellen van vragen is een geweldige manier om de teamleden meer een teamplayer te laten worden.  

Verhalen

Je kunt ook eigen verhalen vertellen, of verhalen van anderen die op het onderwerp betrekking hebben. Verhalen zijn leuk om te horen en blijven goed in het geheugen hangen. Vertel een verhaal van een team waar jij teamlid bent. Vertel uit eigen ervaring. Je zult zien dat de teamleden in je verhaal opgaan.  Een prikkelend, constructief en boeiend verhaal dat betrekking op teambuilding heeft kan ervoor zorgen dat je teamleden hechter worden.  

Teambuilding presentatie: presenteer anders

Als je wilt dat je medewerkers aandachtig en geconcentreerd naar je prestaties luisteren en de boodschap in zich opnemen, presenteer dan anders! Voeg leuke, grappige, confronterende en herkenbare zaken aan je presentatie toe.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen. Probeer het uit en kijk naar de reacties van je medewerkers. En hier kun je meer vinden over hoe ik je kan helpen.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.