Home » Blog » Zakelijk speechen » Gebruiksvoorwerpen in je presentatie
gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Gebruiksvoorwerpen in je presentatie

De structuur van de presentatie moet je ook overbrengen op je publiek. Zorg ervoor dat de structuur van je verhaal duidelijk is voor je publiek. Kies momenten uit waarin je aangeeft welke onderwerpen en welke hoofdstukken er behandeld zijn.

Hoe duidelijker de structuur van de presentatie is, hoe beter de inhoud van je presentatie onthouden zal worden. Daarom is het belangrijk om je presentatie vooraf te structureren.

Structuur aangeven met gebruiksvoorwerpen

De structuur van je verhaal is eigenlijk de “kapstok” van het geheugen. Mensen hangen hier hun herinneringen aan op. Als structuur niet duidelijk is, reik je je toehoorders geen kapstok aan waardoor hun herinneringen aan de inhoud van je presentatie een verzameling losse fragmenten zal zijn. Het is daarom essentieel dat je je publiek helpt bij het onthouden van je presentatie door je presentatie duidelijk te structureren.

Om die kapstok duidelijk zichtbaar te maken voor je publiek, is het belangrijk om regelmatig momenten uit te kiezen waarop je een korte samenvatting geeft. Geef regelmatig aan op welke onderwerpen er al behandeld zijn en op welk punt in de presentatie je nu bent.

Om de structuur van je presentatie te verhelderen kun je gebruiksvoorwerpen gebruiken, want zoals je waarschijnlijk wel weet worden voorbeelden over het algemeen beter onthouden.

Voorbeeld: tegenslagen overwinnen

In presentaties heb ik het er weleens over dat elk team tegenslagen krijgt en dat het een uitdaging zou moeten zijn om de tegenslagen te overwinnen.

Vervolgens geef ik aan dat als je bewust, enthousiast en gemotiveerd te werk gaat en je een goed plan hebt, je uiteindelijk het voor elkaar krijgt, dus eigenlijk weer opstaat.

daruma gebruiksvoorwerpen in je presentatie
Daruma pop

Dit illustreer ik met een Japanse Daruma pop. Een Daruma is een Japanse pop van papier-maché. Dit symbool staat voor optimisme, behalen van succes en het overwinnen van tegenslagen.

De Daruma komt weer in de oorspronkelijke positie terug als je ‘m een duwtje geeft.

Ik wijs dan naar de Daruma pop en ik zeg: dit ben jij.

Dan zet ik de Daruma pop neer en duw de Daruma om, maar door de vorm komt de Daruma na een aantal keer heen en weer bewegen weer terug in de oorspronkelijke positie. En dan vervolg ik: als je gemotiveerd bent, hard werkt, doorzet en een goed plan hebt sta je weer op en lukt het je uiteindelijk!

Structuur in je presentatie: de tanden van een vork

gebriuksvoorwerpen in je presentatie: vork
Gebruiksvoorwerp: vork

Ook kun je huishoudelijke voorwerpen gebruiken om iets duidelijk te maken.

Vroeger heb ik een presentatie van iemand bijgewoond die bij aanvang van de presentatie een vork in de lucht stak.

Hij zei: Zoals jullie zien zitten er vier tanden aan deze vork.

Daarna vervolgde hij met: ‘’De eerste tand staat voor degene aan wie je verkoopt, de tweede tand staat voor jou als verkoper en de derde tand staat voor het product dat je verkoopt, de vierde tand staat voor de verkooptechnieken”.

Door dit voorwerp en toelichting liet hij zien wat de structuur van de presentatie was. Hierdoor werd het verhaal direct helder! Tijdens de presentatie kwam hij steeds terug op deze tanden om te zorgen dat de structuur van de presentatie voor iedereen  helder was.

Denk eens na welke voorwerpen je boodschap of structuur van de presentatie kunnen verduidelijken.

Voordelen van gebruiksvoorwerpen

Voordelen van gebruiksvoorwerpen

Het gebruik van voorwerpen tijdens een presentatie heeft nog meer voordelen. Een aantal voordelen zijn:

  • Het is leuk voor het publiek
  • De boodschap wordt beter onthouden
  • Jij als spreker wordt beter onthouden

Je kunt hier kosteloos onze checklist downloaden voor als je gaat presenteren.


En als je beter wilt leren presenteren, dan kan ik je in presentatietraining leren overtuigend en met plezier te presenteren.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 12 februari 2015.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 17-10-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-1-2023