Home » Blog » Succesvol ondernemen » Focus op je onderneming
focus op je onderneming

Focus op je onderneming

Geschatte leestijd: 5 minuten

Focus op je onderneming

Het was mijn droom om bondscoach te worden van een land, het liefst in Zuid Europa. Na zeven jaar werd ik bondscoach van Zwitserland. Dat is niet vanzelf gegaan. Daar heb ik veel voor moeten doen en ook veel voor moeten laten.

Het was zomer en ik had vakantie. Het was een warme dag, de zon scheen fel en er was een strak blauwe lucht. Buiten was het 27 graden. Ik was beneden aan het werk. Het was mijn doel om bondscoach te worden. Ik wilde daarom als trainer en coach beter en beter worden. Daarom analyseerde ik allerlei technische hockeyhandelingen.

Toen kwam er een vriend van me langs. Laten we hem even voor het gemak Bas noemen. Hij had een korte broek, t-shirt en slippers aan. Hij had zijn handdoek nonchalant over zijn schouders hangen en hij droeg een zonnebril. Hij vroeg me of ik mee ging naar het strand.

Ik zei …………… “Nee, vandaag niet!’’. Natuurlijk had ik heel veel zin om naar het strand te gaan. Bovendien heb ik altijd heel veel plezier met Bas. Het is altijd lachen en gezellig! We kunnen het goed met elkaar vinden.

Niet toegeven aan pleziertjes

Ik ging niet mee omdat ik  me niet af wilde laten leiden door pleziertjes die uiteindelijk niets aan het bereiken van mijn doelstelling zouden toevoegen. Natuurlijk kun je best wel eens spontaan dingen doen waar je heel veel zin in hebt, maar het gevaar is dat je dit te vaak gaat doen!

Focus op je dromen

Voordat we verder gaan wil ik je nog iets vertellen over focus in het algemeen en over focus op je onderneming. Focus kun je verdelen in drie factoren. 

  1. Je kunt je focussen op het bereiken van je droom en doelstelling of op de pleziertjes. Ga je naar het strand of ga je aan het bereiken van je doelstelling werken?
  2. Waarop  focus jij het meeste als ondernemer wanneer je aan  je doel werkt.
  3. De kwaliteit van focus.

Pleziertjes of doelen?

Vraag je af of je focust op de pleziertjes of op je doel. Ik geef je een aantal voorbeelden van pleziertjes. 

Je wilt bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin bellen. Misschien heb je wel zin om te gaan sporten. Het kan ook zijn dat je wilt winkelen of even een praatje met de buurman wilt maken omdat je weet dat hij vandaag vrij is.

Misschien wil je wel een film op YouTube bekijken of wil je een leuk boek lezen. En deze leuke dingen en pleziertjes zijn allemaal verleidingen. Als je aan alle verleidingen toegeeft kom je niet aan het werken toe. Daarom moet je deze verleidingen weerstaan!

Dit geldt vooral voor zzp’ers omdat juist zzp’ers vaak vanuit huis werken. En omdat vrienden, familie, kennissen en je buren weten dat je thuis werkt is het eenvoudig om even lang te gaan of je thuis te bellen. Gevolg: een hoop gezelligheid, maar je komt geen stap verder voor wat betreft het bereiken van je doelstelling.

Daarnaast zijn er misschien nog huishoudelijke werkzaamheden die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld even de was draaien en ophangen. Het zal duidelijk zijn als je de was doet je niet op je ondernemersdoelstelling gefocust bent. Mijn tip is: focus op je onderneming. En laat je niet verleiden door allerlei pleziertjes.

Zet je doelen centraal

Focussen op je onderneming zegt nog niet zo veel. Het gaat er meer om waar je je op focust als je werkt.

Ik sprak een ondernemer die vertelde dat hij de afgelopen drie weken besteedt had om de inhoud van zijn computer te ordenen. Natuurlijk is dit ook belangrijk. Een goede structuur en organisatie zorgt ervoor dat je veel tijd bespaart op zoeken naar je documenten. Maar ik denk dat je je beter kunt focussen op de belangrijkste zaken. Dus focussen op die dingen die er echt toe doen en die ervoor zorgen dat je opdrachten krijgt en je omzet vergroot!

Kwaliteit van je focus

Goede resultaten bereik je alleen maar als je echt ergens voor honderd procent op gefocust bent. Je kent vast wel het verhaal van de koorddanser. Hij was gefocust om over het draad te lopen. Volop geconcentreerd liep hij over het draad. Hij was volledig in balans en stapje voor stapje liep hij naar de overkant. Plotseling hoorde hij een enorm gelach en keek hij naar beneden om te kijken wat er aan de hand was. En dat had hij beter niet kunnen doen. Hij viel naar beneden!

Bel  jij als ondernemer wel eens terwijl je ook iets anders aan het doen bent? Denk je echt dat je dan volop gefocust bent op het telefoongesprek?

Focus je volledig op dat wat je doet! Hierdoor zal de kwaliteit van waar je mee bezig bent toenemen.

Focus op je doelen

Focus je als ondernemer op het behalen van je doelstelling en laat je niet verleiden door pleziertjes.  Focus je als je werkt op de activiteiten waardoor je opdrachten krijgt en je omzet vergroot. En houd je niet bezig met relatief onbelangrijke zaken. Focus je op de kwaliteit. Concentreer je volledig op dat waar je mee bezig bent!

Ben jij ook een ondernemer? Ik ben een inspirerende spreker en ik zou het leuk vinden mijn netwerk met jou uit te breiden.

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Gerelateerde artikelen

Met dank aan 123rf.com voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Meer in de volgende rubrieken

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 9-11-2019
Voor het laatst bijgewerkt op: 15-10-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *