Home » Leiderschap bij teams » Fit zijn als leidinggevende
fit zijn al leidinggevende

Fit zijn als leidinggevende

Bijgewerkt op 18 juni 2024

Een fitte leidinggevende

Fit zijn als leidinggevende is belangrijker dan je denkt. Want als jij in goede conditie bent, dan worden je beslissingen beter. Lees dit artikel als je nog niet overtuigd bent dat je als leidinggevende fit moet zijn. En je vindt hier ook een tip voor als je moeilijk vindt om te gaan bewegen.

Goede conditie

Zeer waarschijnlijk lees je als leidinggevende artikelen over teambuilding. Ook zul je nadenken over hoe je volgende keer de teamleden nog beter kunt laten samenwerken. Wellicht volg je een teambuildingtraining, of dat heb je al gedaan of dat ga je dat nog doen. Kortom je steekt er tijd in om beter in teambuilding te worden.

Naast kennis van teambuilding en -vaardigheden moet een leidinggevende een bepaalde mentale instelling hebben. Het is gunstig als jij je als leidinggevende zeker en goed voelt tijdens het leidinggeven.

Maar er is nog een ander aspect. Als je als leidinggevende in goede conditie bent zal je beter een team kunnen begeleiden. En je kunt meer uit je team halen! Je kunt betere resultaten met je team behalen. Daarnaast zullen de teamleden je als een betere leidinggevende ervaren.

Bewegen geeft rust in je hoofd

Maar hoe komt dat dan? Ik vertel je over mijn eigen ervaringen. Als ik bewogen heb wordt ik rustiger en minder geëmotioneerd. En mijn hoofd wordt leeg. Daarnaast voel ik me weer ontspannen en goed in mijn fel zitten. En krijg ik nieuwe en creatieve ideeën. Na het bewegen ziet het er allemaal anders uit. En kijk ik anders tegen de dingen aan. Daardoor kan ik een goede en doordachte beslissing nemen.

Natuurlijk moet je als leidinggevende betrokken bij je team zijn. Maar na een bepaalde tijd is de kans groot dat je te veel betrokken bij het team bent en geen afstand meer van het team kunt nemen. En dan is het moeilijk om de juiste keuzes te maken. Na bewogen te hebben is er een gevoelsmatige afstand tussen mij en het team en kan ik de juiste beslissingen nemen. Zonder door mijn emoties beïnvloed te worden.

Voldoende bewegen

Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende in het dagelijkse leven voldoende beweegt. Het gaat niet zozeer om intensief te bewegen, maar het gaat erom dat je beweegt. Ga fietsen, wandelen, zwemmen of fitnessen. Maak je hoofd leeg!

Om een hecht team te creëren moet je de juiste beslissingen nemen. Als je te veel geëmotioneerd en betrokken bij het team bent is het lastig om de juiste keuze te maken. Het is ook lastig om de juiste keuze te maken als je te druk bent en je hoofd te vol is. Bewegen helpt je om weer fris en helder in je hoofd te worden. Waardoor je de juiste beslissing voor het team kunt nemen.

Vind je het moeilijk om te gaan bewegen? Zie bewegen dan als deel van jouw taken als leidinggevende.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.