Home » Teambuilding » 3 opdrachten om faalangst bij teamleden te verminderen
faalangst bij teamleden

3 opdrachten om faalangst bij teamleden te verminderen

Bijgewerkt op 8 juni 2024

Faalangst bij teamleden

Faalangst bij teamleden is een aandachtspunt, want teamleden die bang zijn durven niet uitmuntend te presteren. Daar kun je iets aan doen. Als teamlid kun je er iets aan doen, als mede-teamlid kun je er iets aan doen en je kunt er ook iets aan doen als leidinggevende. Maar het begint met te begrijpen waarom sommige teamleden zo bang zijn om te falen en te snappen hoe ze zich dan gedragen.

Faalangst: waarom handelen we niet naar wat we zeggen?

Elk teamlid wil zijn werkzaamheden en taak goed uitvoeren, maar toch is er iets vreemds. We zeggen allemaal dat we willen dat het lukt, alleen handelen we daar niet allemaal naar…

Teamleden volgen cursussen, opleidingen en trainingen. En lezen zelfs vakliteratuur. Ze zorgen dat ze fit blijven door gezond te eten, genoeg te bewegen. En de teamleden zorgen ook voor genoeg ontspanning. Ze doen er alles voor om goed te kunnen functioneren. Maar er ontbreekt nog een belangrijk aspect om de taken goed uit te kunnen voeren.………..

  • Ook al is een teamlid nog zo goed in zijn vak, als hij onzeker is en hij weinig vertrouwen in zichzelf heeft zal hij nooit optimaal kunnen presteren. Faalangst bij teamleden is daarom funest.
  • Hij kan bang zijn om fouten te maken en om af te gaan. Er zijn ook teamleden die bang voor succes zijn. En gedeeltelijk onbewust en bewust fouten maken. In alle gevallen zal het teamlid hierdoor niet de juiste keuzes maken. Waardoor de taak mislukt en niet goed uitgevoerd wordt…!! 

Bang om te falen

In dit geval wordt zo’n teamlid geleid door zijn faalangst en dat is nou net niet de juiste wijze waarop een keuze of handeling op gebaseerd moet zijn. Hierdoor zal een teamlid meestal ook niet de juiste keuzes maken.

Zo’n teamlid zal dan nooit zijn eigen top kunnen bereiken! En hij kan nooit een goede teamplayer worden! En hierdoor kan het team niet of nauwelijks boven zichzelf uitgroeien! 

Wil je dat elk teamlid werkelijk al zijn mogelijkheden benut en een waardevolle teamplayer wordt? Wil je dat het team optimaal samenwerkt en goede resultaten behaalt? 

Zelfvertrouwen vergroten

Vergroot dan alsjeblieft het zelfvertrouwen van de medewerkers. Je herinnert je vast een situatie waar je zelf super goed in je vel zat waardoor alles lukte! Je wilt toch ook dat elk teamlid goed in zijn vel zit waardoor uiteindelijk alles lukt? Begin dan bij het vergroten van het zelfvertrouwen van de medewerkers. 

Zoals ik al eerder aangaf kunnen de leidinggevenden en collega’s het zelfvertrouwen van andere medewerkers vergroten. Ook zijn er manieren waarmee de medewerkers hun eigen zelfvertrouwen kunnen vergroten. In dit blog wil ik me beperken tot één manier hoe je als leidinggevende het zelfvertrouwen van de medewerkers stap voor stap kunt vergroten. 

Deze opdrachten kunnen faalangst verminderen

Als leidinggevende kun je de medewerkers zelfverzekerder maken door ze opdrachten te geven die ze goed kunnen uitvoeren. Als de medewerkers de opdrachten goed kunnen uitvoeren, ontstaat er succesbeleving! Medewerkers denken dan: ‘’yes, het lukt!’’ Hierdoor krijgt de medewerker meer zelfvertrouwen. Vervolgens kun je als leidinggevende de lat iets hoger leggen door iets moeilijkere opdrachten te geven. En elke keer als het de medewerker gelukt is, geef je hem vervolgens een iets moeilijkere opdracht! En stap voor stap wordt het zelfvertrouwen van de medewerkers vergroot terwijl je steeds meer van de medewerkers vraagt. 

De opdrachten die je als leidinggevende geeft moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

  1. De medewerker moet de opdracht kunnen uitvoeren.
  2. En de opdracht moet betrekking hebben op de echte werkzaamheden. Dus een accountant een pannenkoek laten maken is geen goede manier om het zelfvertrouwen te vergroten. 
  3. De medewerker moet het nut van de opdracht inzien. Hij moet inzien dat de opdracht waardevol is!

Het is ook  verstandig om de medewerker een gemeend compliment te geven wanneer hij een taak goed heeft afgerond. Hierdoor voelt hij zich gewaardeerd en succesvol. En stijgt zijn zelfvertrouwen nog meer! Maar daarnaast vergroot je ook zijn motivatie.  

Faalangst en zelfvertrouwen

Goede resultaten willen behalen is vaak niet genoeg, het hebben van een groot zelfvertrouwen is een voorwaarde om goed te kunnen presteren.

  • Je kunt nog zo’n stevig huis bouwen met muren van één meter dik, maar als er een zwak of geen fundament is zal het huis instorten.
  • Je kunt nog zo veel vakkennis hebben, maar als je niet in jezelf gelooft, niet op jezelf en je mogelijkheden vertrouwt, dan houdt het op!
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.