Home » Blog » Zakelijk speechen » Energizers houden wakker
energizers houden wakker

Energizers houden wakker

Geschatte leestijd: 4 minuten

Energizers houden wakker

Heb je weleens ervaren dat je tegen jezelf moest vechten om wakker te blijven? Verzette je je heftig tegen het dichtgaan van je ogen? Merkte je ook dat de stem van de presentator ver van je weg was?

Heb je er weleens bij stil gestaan wat je als presentator zou kunnen doen om het publiek wakker te houden?

Bewegen en wakker blijven

Wakker blijven

Wat zou de presentator kunnen doen om te zorgen dat jij als luisteraar niet zou hoeven te vechten om wakker te blijven? Sterker nog, wat zou de presentator kunnen doen om je voortdurend aandachtig, geconcentreerd en geïnteresseerd te houden? Voor een presentator zijn er een heleboel mogelijkheden om het publiek wakker te houden.

Wakker houden

Een techniek om het publiek wakker te houden is het gebruik van energizers. Dit zijn bewegingen die het publiek lichamelijk moet uitvoeren. Bijvoorbeeld heel simpel: steek je hand op.

Als een presentator je vraagt om een hand op te steken als antwoord op bijvoorbeeld de vraag of je wel eens gewerkt hebt, zal vrijwel iedereen zijn hand opsteken. Door deze lichamelijke handeling kom je  in een andere lichaamshouding. Hierdoor gaat je bloed weer stromen.

Het uiteindelijk resultaat van een energizer is dat je weer alert en bij de les bent. De lichamelijke handeling zorgt ervoor dat je lichamelijk actief wordt en daardoor mentaal weer geconcentreerd wordt.

Stampen

Een spreker kan bijvoorbeeld de volgende eenvoudige en bruikbare energizers gebruiken:

 • op laten staan en stampen met de voeten
 • een vraag stellen en je afhankelijk van je mening naar een specifiek gedeelte van de zaal laten gaan (Bijvoorbeeld: “Wie het er mee eens loopt naar kant A en wie het niet eens is loopt naar kant B”, snap je?)

  Hoe lang mag het duren?

  Het gaat er om dat je het publiek snel wakker schudt.

  • Tijdens de presentatie is het belangrijk dat de energizers kort zijn. Een energizer die drie seconden duurt is lang genoeg.
  • Maar bij de eerste energizer net na de lunch is het beter om de energizer langer te laten duren.
  Overtuigend presenteren

  Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

  Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

  Ondernemen

  Geweldige peptalk

  Geweldige peptalk Aansluitend op een Algemene Ledenvergadering is het altijd afwachten hoe je een groep “aan de gang” krijgt. Daar had Rob geen enkele moeite mee. Alles wat Rob uitstraalt is positiviteit en energie, heel veel energie. Uit de mailwisselingen voorafgaand aan de bijeenkomst werd al duidelijk dat Rob er veel zin in had. Rob …

  Geweldige peptalk Lees meer »

  Schroom

  Als spreker moet je je voor de presentatie goed inleven in het publiek. Je moet je  afvragen welke energizers je bij dit specifieke publiek kunt gebruiken.

  Als je iets vraagt wat het publiek niet durft of waardoor het publiek zich oncomfortabel voelt zullen ze zich bezighouden met de vraag wat de volgende energizer is in plaats van te focussen op het verhaal.

  Ook hangt het ervan af of het publiek gewend is om energizers uit te voeren. Je moet als spreker de energizers aan het publiek aanpassen.

  Hoeveel energizers kun je gebruiken?

  Sommige sprekers kiezen voor de zekerheid en gebruiken een energizers iedere paar minuten. Ze gebruiken ze preventief.

  Belangrijk is dat je er als spreker voor zorgt dat je je publiek niet gaat vervelen. Naast af en toe een energizer is er nog meer dat je kunt doen om je publiek wakker te houden.


  Ik hoop dat je deze presentatietip goed kunt gebruiken. Maar ik kan je nog veel meer bieden. Als je dat wilt heb ik een presentatiecursus voor je. Persoonlijk en professioneel. En we hebben ook een presentatiecursus op CD: Winnend Presenteren.

  Ik ben een Nederlandstalige spreker met een interessant verhaal. Zou je het leuk vinden met me te linken op LinkedIn?

  Checklist voor presentaties

  Gratis checklist voor presentaties

  Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

  Energizers in je presentatie: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de uitgelichte afbeelding.

  Rob Wuijster

  Rob Wuijster

  Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

  Transformeert een groep mensen tot een team

  Gepubliceerd op: 22-5-2015
  Voor het laatst bijgewerkt op: 4-12-2022

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *