Home » Blog » Zakelijk speechen » Eerste seconden van je presentatie
eerste seconden zijn cruciaal

Eerste seconden van je presentatie

Geschatte leestijd: 4 minuten

De eerste seconden van je presentatie zijn cruciaal

Er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden, maar als iedereen op dezelfde wijze de presentatie start is het wel heel voorspellend en oersaai voor het publiek.

Naast dat het introduceren van jezelf saai voor het publiek is, zijn de eerste seconden van een presentatie zeer bepalend voor hoe de presentatie verloopt en hoe het gehoor je presentatie ervaart. In deze eerste seconden moet je het publiek boeien en interesseren voor je presentatie. Je toehoorders moeten de indruk hebben dat de presentatie iets voor ze oplevert en dat ze er iets aan hebben.

Deze eerste seconden moet je dus goed gebruiken. Vertel iets waardoor je  de aandacht van je toehoorders trekt en vertel niets wat ze eigenlijk niet interesseert.

Afknappers voor het publiek

Er zijn een paar dingen waarmee je als spreker je presentatie beter niet mee kunt beginnen. Als je met deze dingen start zal het publiek afknappen en niet geïnteresseerd en aandachtig meer luisteren.

De start van de presentatie zet de toon. Als je bij het begin het publiek niet kunt boeien is de kans klein dat je het publiek in de rest van je presentatie nog kunt boeien. De start is dus van een zeer grote invloed! Start daarom niet met het volgende:

  • Ik heb niet zo veel tijd gehad en daarom heb ik mijn presentatie niet zo goed kunnen voorbereiden
  • De sheets zijn niet zo goed leesbaar ik hoop dat jullie het kunnen lezen
  • Ik weet niet zoveel van dit onderwerp af
  • Ik ben door de directie gevraagd om een presentatie over leidinggeven te houden
Video: de eerte seconden van je presentatie
Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

logo soestdijkse grachten

Stichting Bedrijvenkring de Soestdijkse Grachten: zeer goed en duidelijk

Beste Rob Met deze mail willen we je als bestuur van de Stichting Bedrijvenkring de Soestdijkse Grachten bedanken. De bijeenkomst ging vooraf met een jaarvergadering van de deelnemers van de Stichting. Vanwege Corona waren er circa 40 deelnemers aanwezig. De vergadering werd afgesloten met een verhaal van Rob Wuijster en ging over de mindset van …

Stichting Bedrijvenkring de Soestdijkse Grachten: zeer goed en duidelijk Lees meer »

Hoe kun je een presentatie beginnen

Er zijn een heleboel manieren om een presentatie te beginnen. Een manier is om direct een verhaal te vertellen waar je de boodschap die je wilt overbrengen in verwerkt. Het kan een verhaal zijn dat je zelf meegemaakt hebt. Het kan ook een verhaal zijn dat anderen meegemaakt hebben of dat over andere mensen gaat.

Een voorwaarde van het verhaal is dat het betrekking heeft op de boodschap die je wilt overbrengen.

Een aantal voordelen van het vertellen van een verhaal zijn dat mensen graag verhalen horen en ze deze ook goed kunnen onthouden. Als je verhaal de boodschap die je wilt overbrengen benadrukt begrijpt het publiek direct waar het over gaat. De clou is dan direct duidelijk!

Moet ik me niet voorstellen?

Ja, je moet je als spreker voorstellen. Ik wil je als advies geven, stel je voor na het verhaal. Of breek het ijs voor je met je presentatie begint.

Let er op dat je je niet te uitgebreid voorstelt. Vertel of laat zien: alleen dat wat relevant is!

Daarna kun je ook nog kort aangeven of ze een hand-out krijgen en wanneer ze vragen kunnen stellen. Dit zijn belangrijke zaken, maar ze komen niet ten goede van de concentratie van het publiek. Besteed hier daarom niet te veel tijd en maak dit het liefst subtiel kenbaar.


Ik ben een motivational speaker succesvol ondernemen. Zou je het leuk vinden je netwerk op LinkedIn uit te breiden met een inspirerende spreker? En als je wilt leren presenteren kan ik je een training Overtuigend presenteren bieden.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 21-4-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *