Home » Teambuilding » Droomteam
dream team of droomteam

Bijgewerkt op 19 september 2023

Droomteam

Wil je succesvol zijn met je bedrijf? Dan is het hebben van een sterk en goed functionerend team essentieel. Een droomteam kan het verschil maken tussen middelmatige prestaties en buitengewone successen. Maar hoe creëer je zo’n team? En wat kun je als teamleider, CEO en HR manager van het droomteam leren? 

Wie wil nou geen teamlid van een droomteam zijn? En welke leidinggevende wilt niet werken met een droomteam? Alle reden om eens te kijken naar wat een droomteam precies inhoudt. Maar voordat we verder gaan. Waar komt de term “dream team” vandaan? Onderstaande tekst heb ik letterlijk overgenomen van Wikipedia.

Dream Team is de populaire benaming voor het Amerikaanse heren-basketbalteam dat in 1992 met overmacht goud won op de Olympische Zomerspelen in Barcelona

Wat is een dream team?

Een dream team is een heel succesvol team. Een team dat heel goede resultaten  behaalt.

Misvatting dreamteam

Soms lees je dat een dream team bestaat uit alleen maar supersterren.  Natuurlijk, de spelers in het basketbalteam zijn allemaal waanzinnig goede spelers! Maar het zijn niet allemaal supersterren.

Een droomteam bestaat vaak uit één superster. En daarnaast uit één à twee spelers die boven de andere teamleden uitschieten. En de rest van de teamleden zijn goede spelers, maar halen het niveau van de andere spelers niet. Het team is daardoor in balans! 

Deze balans is noodzakelijk om als team succes te krijgen. De kans is niet zo groot dat een team dat alleen maar bestaat uit supersterren de allerbeste resultaten behaalt.

Uiterlijke kenmerken

Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken van een droomteam.

  • Vaak wint zo’n team door individuele acties van de superster
  • Het ‘’geluk’’ valt vaak naar de kant van het dream team
  • Bij spannende wedstrijden die gelijk op gaan wint het droomteam aan het einde van de wedstrijd. Soms zelfs in de laatste minuut.
  • De teamleden schijnen zich niet druk te maken als het even niet zo goed gaat. Ze stralen voortdurend vertrouwen uit.
  • Een dream team straalt charisma uit

Droomteam in het bedrijfsleven

Je team moet dus in balans zijn! Je team hoeft dus niet alleen maar uit teamleden met extreem goede vaardigheden en kennis te bestaan. Eén teamlid is genoeg! Het is wel belangrijk dat één teamlid er in meerdere opzichten boven het team uitsteekt. Dit wordt in de praktijk de natuurlijke leider. Dit teamlid neemt het initiatief en de verantwoordelijkheid bij mislukkingen en tegenslagen. Hij heeft een zeer grote invloed op de beslissing die het team neemt. 

Daarnaast zou het geweldig zijn als er één à twee teamleden zijn die qua kennis en vaardigheden boven de overige teamleden uitsteken. 

Als leidinggevende moet je ervoor zorgen dat je juist met deze twee a drie teamleden extra veel contact hebt. Ze zijn je verlengstuk in het leidinggeven  En als je een goede relatie met deze twee tot drie teamleden opbouwt houden ze je op de hoogte als er dingen in het team spelen.  En ze lossen zelf ook problemen binnen het team op. 

De balans binnen een team heeft een grote invloed op het teamresultaat! Is jouw team een dream team? Heb je vragen over de juiste teambalans en samenstelling van je team? Neem dan gerust contact met me op.

Zorg wel voor voldoende uitdaging. Want een droomteam bestaat uit mensen die zichzelf willen blijven ontwikkelen. Ze willen nieuwe vaardigheden leren en blijven groeien.


teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.