Home » Blog » Zakelijk speechen » Demonstraties in je presentatie
demonstraties om te herinneren

Demonstraties in je presentatie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Demonstraties in je presentatie

Je presentatie moet een indruk achterlaten. Je kunt indruk maken door de inhoud van je presentatie of door de manier waarop je presenteert. Het publiek actief betrekken bij je presentatie en een “wauw”-gevoel zorgen er ook voor dat de presentatie indruk maakt en in het geheugen blijft.

Demonstraties: hoe pakken sommige sprekers dit aan

Voordat ik erop inga hoe jij dit zou kunnen aanpakken wil ik je eerst vertellen hoe sommige sprekers dit doen.

Er zijn sprekers die ervoor kiezen om iemand uit het publiek iets te laten demonstreren. Denk aan mensen die over hete kolen heen lopen. Dit zijn momenten die een enorme indruk maken. Daarnaast ondersteunt deze activiteit de boodschap en wordt het als bewijs van de theorie gedemonstreerd.

demonstraties om te herinneren
Demonstraties om te herinneren

Het kan zijn dat het publiek de presentatie vergeet, maar de kans is groot dat het lopen over kolen en de boodschap onthouden blijven. En dat is wat de spreker wil.

Zo’n activiteit maakt een hoop emoties los en door deze emoties onthoudt het publiek dit gedeelte van de presentatie. En daarnaast is het ook heel leuk en spannend om mensen over hete kolen te zien lopen. Ook hierdoor wordt het onthouden.

Demonstraties: angst

Een andere manier om een enorme indruk te maken is mensen met hun angst te confronteren. Zeker als je het onderwerp van de angst erbij haalt.

Iemand uit het publiek is bang voor slangen. Om over de angst heen te komen moet hij een slang op het podium vasthouden.

demonstraties om te herinneren
Demonstraties om te herinneren

Iedereen uit het publiek kijkt aandachtig en is volledig geboeid door wat er plaatsvindt. Er ontstaan o.a. emoties van verwondering, verbazing, angst en plezier. Door deze emoties vergeet het publiek dit hoogst waarschijnlijk nooit meer.

Focus je volledig op het presenteren

Jij als spreker kunt bovenstaande techniek ook in je presentatie gebruiken. Vraag of iemand op het podium wil komen om iets te demonstreren. Dat wat je laat demonstreren moet natuurlijk wel je verhaal ondersteunen. Hierdoor wordt je boodschap niet vergeten en krijgt je boodschap extra kracht.

Stel je nu eens voor dat je een presentatietraining geeft. Je boodschap is dat je je tijdens het geven van de presentatie volledig moet focussen op het presenteren. Je kunt het publiek laten zien en ervaren dat focus noodzakelijk is om een goede presentatie te kunnen geven.

Laat iemand bijvoorbeeld over een balk lopen. Waarschijnlijk lukt dat door dat hij gefocust is. Laat hem dat nogmaals doen terwijl jij een vraag stelt die hij moet beantwoorden. Waarschijnlijk raakt hij nu uit balans en lukt het hem niet om over de balk te lopen.

De clou: focus je volledig op het presenteren. Als je met andere dingen bezig bent ben je niet in staat om een goede presentatie te geven. De kans is erg groot dat het publiek deze demonstratie en boodschap zal onthouden!

Bedenk zelf een passende demonstratie

Ga eens rustig zitten en denk eens na over hoe jij je boodschap tijdens een presentatie door middel van een demonstratie kunt duidelijk maken. Op een manier die het publiek zich zal herinneren.

Voorbereiding demonstratie

Als je een idee hebt gekregen, is het van groot belang om te onderzoeken of je de demonstratie werkelijk tijdens je presentatie kunt gebruiken.

Veiligheid

Kijk naar de veiligheid. Bij elke lichamelijke demonstratie kan er iets vervelends gebeuren. Zelf kies ik ervoor om alleen demonstraties te gebruiken waarbij de kans dat het fout gaat heel erg klein. En als het fout gaat, dan moet de schade beperkt zijn.

Slagingskans

Test de demonstratie voor dat je deze in je presentatie gebruikt. Vraag een aantal goede bekenden om de demonstratie uit te voeren. Let er dan vooral op of de demonstratie lukt. Als een demonstratie tijdens je presentatie niet lukt verliest je verhaal kracht. Je presentatie zal ook dan onthouden worden, maar dan in negatieve zin. En dat wil je niet als spreker.

Hoe krijg je iemand op het podium

Bedenk van te voren ook hoe jij iemand uit het publiek zover krijgt dat hij vrijwillig op het podium komt. Hoe pak jij dat aan?

  • Een demonstratie is een goed middel om ervoor te zorgen dat het publiek je boodschap en presentatie onthoudt.
  • De demonstratie moet betrekking hebben op het onderwerp waarover je presenteert en goed voorbereid worden.
  • Zorg dat het publiek de boodschap en presentatie onthoudt en gebruik demonstraties.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om ervoor te zorgen dat het publiek de boodschap onthoudt. Daar kun je over te weten komen in onze presentatiegids op CD Winnend Presenteren.

Wist je al dat ik een motivational speaker ben? En je kunt me hier vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Eerste publicatie op 11 december 2016

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 30-12-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *