Home » Blog » Succesvol ondernemen » Dagplanning voor zzp’ers
dagplanning voor zzp ers

Dagplanning voor zzp’ers

Geschatte leestijd: 7 minuten

Dagplanning voor zzp’ers

Dagplanning voor zzp’ers: heb je het ook zo druk als ondernemer? Je hebt zoveel te doen. Je hebt zoveel plannen, afspraken en mails. Je komt gewoon handen te kort om alles te doen. En misschien is het wel zo erg dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Je bent als zzp’er een druk baasje. Je moet een offerte maken, je hebt twee afspraken met een potentiële klant, je hebt een opdracht en je moet nog aan marketing doen.

O ja, en je hebt een brochure nodig en je ziet er aan te denken om je aanbod iets te wijzigen. Ohhhh ik ben helemaal vergeten om nog een oude klant te bellen. En ik heb hem dat nog zo beloofd.

En nu is mijn printer ook nog kapot en moet ik ook nog naar de winkel toe. He wat is dat? O dat is een e-mail van de belastingdienst dat ik mijn omzetbelasting moet opgeven. Fijn dat ze mailen, ik ben het helemaal vergeten. En nu moet ik weg, want ik heb een gesprek met een collega ondernemer.

Herkenbaar? Het kan anders!!

Hoe maak je een dagplanning: houvast en sturing

Om als zzp’er goede resultaten te kunnen behalen is een goede dagplanning wenselijk.

  • Aan de hand van je doel maak je een plan.
  • En aan de hand van het plan kun je een maandplanning, weekplanning en dagplanning maken.

Een dagplanning geeft houvast, sturing, richting en het maakt evaluatie mogelijk. Zelf maak ik mijn dagplanning de avond ervoor. De reden dat ik dit doe is dat ik voor het slapen ga precies weet wat mijn planning voor morgen is. Hierdoor ben ik al gefocust!

Als ik de volgende morgen wakker wordt weet ik precies wat ik ga doen. Ik hoef me niet af te vragen wat ik deze dag ga doen. Ik ben direct gefocust en kan gelijk aan de gang.

Zet de tijd erbij

Wat heel goed werkt is dat je de tijden erbij zet. Bijvoorbeeld:

  • van 09.00 tot 10.00 uur marketing Instagram
  • en van 10.15 tot 11.15 uur oude klanten bellen enz.

Waar gaat je tijd naartoe?

Hierdoor wordt je bewuster van de tijd en ga je effectiever en efficiënter werken. Je krijgt dan ook een goed inzicht waar je je tijd aan besteedt en daardoor is het ook mogelijk om je planning bij te sturen.

Ad hoc zaken

Plan van te voren ook tijd voor ad hoc zaken in. Je kunt onverwachte  telefoontjes en mails krijgen die je gewoon direct moet afhandelen. Zaken die niet kunnen wachten en die voorrang hebben boven de geplande activiteiten.

Als je geen rekening met de ad hoc zaken houdt is de kans groot dat je op  je planning achter gaat lopen. En dat kan frustraties geven. Als er geen ad hoc zaken zijn kun je deze tijd aan extra werkzaamheden besteden. En dat is dan mooi meegenomen.

Zet de wekker iets eerder

Sinds ik mijn dag eerder begin ben ik als zzp’er veel productiever geworden. Voorheen stapte ik ongeveer om half acht in de ochtend mijn bed uit. Afhankelijk van hoe laat ik wakker werd  en hoe fit ik me voelde startte ik soms om half negen, kwart voor negen en negen uur. Soms was het zelfs na negen uur dat ik begon met werken. Ik heb toen besloten om mijn wekker om zes uur te zetten. Om zeven uur begin ik nu met werken!

Dagplanning voor zzp’ers, zet je wekker eerder

3 voordelen

Je hebt drie voordelen als je vroeger start

  • Het eerste voordeel is dat je in de vroege ochtend  geen telefoontjes krijgt en niet gestoord wordt. Dus je kunt je dan volledig focussen op je werk.
  • Je tweede voordeel is dat je werkweek langer wordt en je dus meer kunt doen.
  • Het derde voordeel is een mentaal voordeel. Om negen uur heb ik al anderhalf uur gewerkt. Dat geeft een goed gevoel en is gunstig voor je mindset.

Pauzes

Toen ik de eerste keer een planning maakte had ik met uitzondering van de lunchpauze geen pauzes meer ingepland. Ik merkte dat ik later op de dag suf werd en minder goed presteerde. Vervolgens heb ik in de dagplanning meerdere korte pauzes ingepland. Ik merk dat ik hierdoor gedurende de hele dag meer gefocust ben.

Focus en verleidingen

Het hebben van en het werken met een dagplanning zorgt voor focus. Toch zijn er voor jou als zzp’er een groot aantal verleidingen. Wanneer je toegeeft aan die verleidingen houdt dat je af van je dagplanning. Ik noem een aantal verleidingen waar je als zzp’er mee te maken hebt. En hoe je hier mee om kunt gaan.

Afspraak maken

Er belt iemand die met je wil afspreken. Dat kan een telefonische of face-to-face afspraak zijn, dat maakt in principe niet uit want het kost allebei tijd. Vraag je van te voren af of je afspraak positief voor je kan zijn en iets kan toevoegen dat gunstig voor je onderneming kan zijn.

Als dat het geval is kun je de afspraak maken. Maar als dat niet het geval is kun je beter nee zeggen. Je kunt je tijd slecht één keer gebruiken. En gebruik je tijd dan goed! Weet je overigens dat succesvolle mensen vaker nee zeggen?

Online meetings

De laatste periode heb ik veel uitnodigingen gekregen om een gratis online webinar te volgen. Voordat ik me voor een webinar opgeef kijk ik altijd naar twee dingen.

  • Als eerste kijk ik naar het onderwerp. En ik vraag me dan af of dit onderwerp een toegevoegde waarde voor mezelf en voor mijn onderneming heeft.  
  • Het tweede waar ik naar kijk is wie deze presentatie geeft. Ik schat van te voren in of hij mij met zijn kennis vooruit kan helpen.

Ik wil je het advies geven om heel kritisch zijn. Zie jezelf als bedrijf! En je kunt tijd slechts één keer gebruiken.

Denk er over na

Als je twijfelt over het maken van een afspraak of het volgen van een webinar geef dan aan dat je er over nadenkt. Hierdoor voorkom je dat je veel tijd verliest.

In plaats van ja te zeggen laat je het nog even open. Dan kun je er nog even over nadenken. Het gevaar is aanwezig je al weet dat je het niet gaat doen en zegt dat je er over nadenkt. Dit is ook tijdverspilling.

Je moet namelijk daarna een mail sturen of bellen en zeggen dat je er over nagedacht hebt en het niet gaat doen. Zo’n mail en telefoongesprek kost je al snel tien minuten. Beter is het dan om te zeggen: reken absoluut niet op me. Als ik me bedenk neem ik contact met je op.

Bewust met je tijd omgaan

Je tijd is kostbaar! Jij als ondernemer moet veel werk verrichten. En alle tijd die beschikbaar is heb je daar voor nodig. Je tijd kun je managen door het maken van een dagplanning. Hou je aan de dagplanning en laat je niet verleiden tot andere activiteiten. Geef  je tijd alleen aan zaken die iets iets toevoegen en die gunstig zijn voor jou en je onderneming.

Een dagplanning is essentieel en heeft massa’s voordelen! Als je dit herkent dan vind je mijn e-book over ondernemersmindset vast ook interessant.

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 11-11-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 15-7-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *