Home » Blog » Voetbal mental coach » Bouw een band op met je spelers
bouw een band op met je spelers

Bouw een band op met je spelers

Geschatte leestijd: 3 minuten

Bouw een band op met je spelers

Voor alle trainers/coaches is het belangrijk dat ze door de spelers serieus genomen worden waardoor ze de tips en adviezen die je als trainer/coach geeft aannemen en uitvoeren. Maar hiervoor moet je eerst een band opbouwen met je spelers. Deze situatie moet je als trainer/coach verdienen! Dit gebeurt niet zomaar!

Leeftijd

Er zijn een aantal voorwaarden. Er zijn een aantal voor de hand liggende voorwaarden zoals o.a. leeftijd. Vaak luisteren de spelers al als de trainer/coach ouder dan de spelers is. Maar dat is lang niet genoeg!

Relatie

Er is een voorwaarde die vaak over het hoofd wordt gezien. En die voorwaarde is dat er een relatie moet zijn. Als je als trainer/coach aangesteld bent en je training geeft en coacht wilt dat niet zeggen dat je automatisch een relatie met de spelers hebt.

Er is in mijn visie een groot verschil tussen een relatie en een werkelijke relatie hebben. Bouw daarom een band op met je spelers.

Een werkelijke relatie met spelers ontstaat alleen als er respect en waardering voor elkaar is en als beide partijen betrokken bij elkaar en bij de doelstelling zijn.

Daarnaast moet er ‘’goede’’ communicatie plaats vinden. Het allerbelangrijkste is dat er naar elkaar geluisterd wordt. Dit kan alleen wanneer de spelers en trainer/coach bereid zijn om voor elkaar open te staan en bereid zijn om elkaar goed te begrijpen.

Actief blijven werken aan de relatie

De trainer/coach moet in mijn ogen bewust werken aan het creëren van een goede, werkelijke relatie met de spelers. Als je als trainer/coach met spelers op één lijn zit zal er automatisch sprake van een goede relatie zijn.

De trainer/coach zal actief moeten blijven werken om een goede en werkelijke relatie en band met spelers te houden.

We hebben allemaal wel eens als trainer/coach ervaren dat de relatie gedurende het seizoen met de spelersgroep ronduit slechter gaat. Trainer/coach en spelers zitten dan niet meer op één lijn. Vaak gaat dit gepaard met mindere resultaten.

De moraal van dit verhaal is dat je als trainer/coach actief moet werken om een goede relatie met de spelers te krijgen en te houden. Bouw een band op met je spelers. Als de relatie goed is zul je zien dat je op één lijn zit.


Ik heb een speech over winnaarsmentaliteit hier kun je een download vinden van een stuk dat ik heb geschreven voor Vakblad De Voetbaltrainer.

Ik ben een inspirerende sport spreker en ik spreek o.a. voor topsport. En ik organiseer ook regelmatig interactive webinars voor voetbaltrainers en -coaches. Daarnaast heb ik ook een voetbalkanaal op Twitter waar je me kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 23-2-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 7-7-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *