Home » Leiderschap bij teams » Teamdoelen » Bijzonder toernooi (ervaringsverhaal)
Een bijzonder toernooi

Bijzonder toernooi (ervaringsverhaal)

Bijgewerkt op 20 juni 2024

Ervaringsverhaal: een bijzonder toernooi

Hier wil ik je graag iets vertellen over één heel bijzonder toernooi1. Met dit verhaal wil ik je ervan overtuigen dat zelfs als een team niet zo sterk is maar wel goed samenwerkt, het toch enorm succesvol kan worden.

Op de planning stond de Alpen Cup2. Dat is een hockey toernooi voor de landen die aan de Alpen grenzen. Het toernooi was voor het nationale team. Maar aangezien het nationale team een zeer drukke planning had besloten we met het Zwitserse nationale heren hockeyteam onder de 212 aan het toernooi mee te doen! Dat team bestaat uit spelers van onder de 21 jaar.

Samen ben je sterk!

Helaas konden slechts een aantal van de spelers van onder de 21 aan het toernooi deelnemen. En het team werd aangevuld door een aantal spelers van het nationale team. Het was een groot drama …. Een nationaal team dat geen volwaardig team naar een toernooi mee kon nemen! . Twee dagen voor het vertrek hadden we slechts elf spelers! Terwijl zestien spelers gebruikelijk is! We hadden dus geen wisselspelers!

Twee dagen voordat we weg gingen belde ik nog een speler op die in het verleden in het nationale team speelde. Ik vroeg hem of hij mee wilde gaan! Hij zei: ‘’Rob, ik ga het overleggen’’, ‘’en ik bel je zo terug’’. Na vijf minuten belde hij terug en zei: ‘’Rob ik ga mee’’.

Bijzonder toernooi: 12 spelers

We gingen uiteindelijk met twaalf spelers naar het toernooi. We speelden met een zeer gehavend en een samengesteld team. Alle spelers die mee konden gingen mee. Van selectie was geen enkele sprake. En we hadden de ergste en slechtste voorbereiding die je meer kan hebben!

Een paar dagen daarna wonnen we de finale! Want ook onder heel ongunstige omstandigheden kun je als team goede resultaten behalen zolang je maar goed samenwerkt3 en elk teamlid zich ondergeschikt aan het team maakt! Samen ben je sterk!

Dit geldt ook voor je bedrijf. Het is erg fijn als de omstandigheden perfect zijn, maar dat zijn ze meestal niet. Dus je moet roeien met de riemen die je hebt. En dan juist dan komt het aan op een goede samenwerking.

  1. Coachen als bondscoach
  2. Wikipedia: Alps Hockey League
  3. Teambuilding specialist
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.