Home » Blog » Zakelijk speechen » Beter leren presenteren, ook zonder publiek
beter leren presenteren

Beter leren presenteren, ook zonder publiek

Geschatte leestijd: 3 minuten

Beter leren presenteren, ook zonder publiek

Eén factor van een goede presentatie is oefening en ervaring: hoe vaker je in het openbaar spreekt, hoe beter je als presentator wordt. Ook als je thuis of op je kantoor oefent zul je je  het presenteren meer eigen maken. En je zult hierdoor beter in het presenteren worden.

Beter leren presenteren: oefenen

Als je de presentatie gemaakt hebt is het belangrijk dat je ‘m goed oefent. Je kunt de presentatie prima zonder publiek oefenen. Oefen de presentatie en neem ‘m op met je videocamera of telefoon.

Video: beter leren presenteren

Lijst met aandachtspunten

Let hierop

Maak vooraf een lijst met aandachtspunten. Let op deze aandachtspunten tijdens het oefenen van je presentatie.

Overigens, hoe meer je de presentatie oefent, hoe meer je op deze aandachtspunten kunt letten. Daarom is het verstandig om de presentatie een heel vaak te oefenen. Gewoon echt vaak oefenen en nog eens oefenen.

Terug kijken

Kijk de oefenpresentatie op je telefoon of video terug. Check vooral of je de aandachtspunten juist uitgevoerd hebt. Als het aandachtspunt is: “pauzes nemen tijdens de presentatie”, controleer dan of je werkelijk pauzes op de juiste momenten hebt ingelast. Als dat niet het geval is, let er dan op bij de volgende oefenpresentatie.

Let per oefenpresentatie op één of twee verbeterpunten. Het is moeilijk om vier, vijf of meer punten tegelijkertijd te verbeteren.

Jezelf terugzien op je telefoon of video camera kan erg confronterend zijn. Het is mogelijk dat je je verwondert over bijvoorbeeld de gezichten die je trekt. Er kan zelfs een gevoel van schaamte, twijfel en onzekerheid ontstaan. Daar moet je als spreker doorheen!

Beter leren presenteren

Oefening baart kunst, oefen daarom vaak.  Door te oefenen krijg je het onder de knie.

En we hebben een presentatiecursus op CD voor je. Die kun je thuis beluisteren en dan ga je eerst thuis met video oefenen. Of je kunt onze checklist voor presentaties downloaden.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 1-11-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *