Home » Blog » Zakelijk speechen » Bang om te presenteren
bang om te presenteren

Bang om te presenteren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Bang om te presenteren

Angst kan er toe bijdragen dat je de nachten voor de presentatie slecht slaapt en dat je je overdag niet kunt ontspannen. Herkenbaar?

Bang om te presenteren

Gedachten veranderen

Er zijn een heleboel manieren om de angst voor het spreken in het openbaar kwijt te raken. De meeste technieken zijn gericht op het veranderen van je eigen gedachten. Dus anders leren denken over de situatie dat je moet presenteren. Door je gedachten te veranderen kun je de angst voor het spreken in het openbaar beperken of teniet doen.

De presentatietip van dit blog gaat over hoe je de angst om te presenteren beperkt of kwijtraakt. Niet zo zeer door je gedachten te veranderen, maar door praktische dingen te doen.

Zekerheid creëren

Door praktische dingen te doen creëer je een bepaalde zekerheid. En door deze zekerheid krijg je meer rust en kun je je beter ontspannen. En kun je ook relaxter naar de presentatie toe leven.

In dit artikel worden een aantal mogelijkheden beschreven met als doel niet meer bang te zijn voor presenteren. Het voordeel van deze technieken is dat ze het heel concreet zijn.

Als de angst voor een presentatie verdwijnt of minder wordt ben je meer ontspannen. Hierdoor ben je in staat om een betere presentatie te geven. Als je onderstaande vier technieken toepast zul je merken dat je meer ontspannen wordt.

Ontspanning door voorbereiding

Maak de presentatie leuk

Zorg dat je de presentatie voor de toehoorders leuk en plezierig maakt. Verwerk humor in je presentatie. Hierdoor ga je de presentatie zelf leuk vinden en krijg je voorpret om deze presentatie te geven. Hierdoor verdwijnen de angst in opwinding!

Bereid je presentatie goed voor

Als je de presentatie goed voorbereid geeft dat jou als spreker zekerheid en houvast. Hierdoor zal de angst voor het spreken in het openbaar gedeeltelijk of helemaal verdwijnen. Begin vroeg met de voorbereiding.

Oefen je presentatie

Wanneer je de presentatie gemaakt heb is het verstandig om ‘m te oefenen. Je kunt dit doen met of zonder spiegel. Een andere optie is: oefen je presentatie voor een groep bekenden. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om je voordracht op video op te nemen. Het mooie hiervan is dat je jezelf terug kunt zien.

Zorg dat je er vroeg bent

Het is van groot belang dat je op de dag van de presentatie vroeg op de locatie bent waar je de presentatie gaat geven. Hierdoor voorkom je twijfel of je er wel op tijd bent. Dat geeft je een gevoel van rust en zekerheid. Bovendien heb je dan de tijd om te checken of alles werkt. Dit geeft je ook weer rust en ontspanning.

Door deze vier aandachtspunten in het oog te houden zal je angst veranderen in opwinding, rust, zekerheid en ontspanning. Leren en beter leren presenteren bestaat uit presentatietechnieken en uit een goede voorbereiding. Pas deze vier rustgevende acties toe en je zult zien dat je meer rust en zekerheid voelt. Hierdoor wordt je presentatie ook veel beter.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

smead logo

Smead: positief ontvangen

Bij deze willen wij je bedanken voor de gegeven training over de afgelopen 4 maanden. Vooral door de duidelijke, maar ook professionele manier van presenteren, is de training bij het hele team positief ontvangen.

Bang om te presenteren: ondersteuning

Natuurlijk helpt ondersteuning ook. Je staat een handleiding voor mensen die gaan spreken voor publiek. Neem die handleiding gewoon even door en kijk welke punten voor jou van belang zijn.

En je kunt natuurlijk ook kiezen voor ondersteuning in de vorm van onze presentatiecursus Winnend Presenteren. En daarna ga je oefenen zonder publiek. Maar als je regelmatig professionele presentaties moet geven, dan is het beter om te investeren in een presentatietraining. Ik kan je een presentatietraining bieden.


Ik ben motivational speaker Rob Wuijster. Misschien helpt het je om een paar van mijn motiverende video’s te bekijken.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 9-7-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *