Home » Blog » Zakelijk speechen » Afbeeldingen in je presentaties
Afbeeldingen in je presentaties

Afbeeldingen in je presentaties

Geschatte leestijd: 4 minuten

Afbeeldingen in je presentaties

Wist je dat drie dagen na een presentatie nog slechts 10% van alle informatie bij het publiek paraat is?

Maar als er bij de presentatie een afbeelding getoond wordt  dan is na drie dagen nog 65% van alle info paraat. Dat is een enorm verschil. Dus als je als spreker wilt dat je verhaal onthouden wordt, voeg dan een afbeelding toe.

Afbeeldingen in je presentaties: een ijzersterke combinatie

In de praktijk heb ik ervaren dat een verhaal met een afbeelding een ijzersterke combinatie is om te zorgen dat toehoorders de presentatie onthouden.

Regelmatig kom ik na het geven van de presentatie mensen tegen die bij één van mijn presentaties geweest zijn. Ze vertellen me dan vaak  over iets dat ze nog over de presentatie weten. En het komt vaak voor dat ze over een afbeelding vertellen die ze in de presentatie gezien hebben.

Ze vertellen me dan dingen als: ‘’Ik ben altijd erg zenuwachtig en bang als ik moet presenteren, maar toen ik dacht aan dat plaatje van de Daruma en waar een Daruma voor staat, verloor ik direct mijn spreekangst’’ , en weet je, ik gaf een fantastisch goede presentatie.’’

Emoties toevoegen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je verhaal beter onthouden wordt is: voeg emoties toe. Een afbeelding kan hier goed bij helpen.

Je hebt leuke plaatjes waar je om moet lachen en waar je plezier door krijgt. En er zijn natuurlijk ook heel schokkende plaatjes waardoor je diep van binnen geraakt wordt. Door afbeeldingen die emoties opwekken zal het publiek de presentatie veel beter onthouden.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Sylvia ter Wal

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing

Het was dr eerste keer in Groningen: de Bitterballenborrel moest een succes zijn natuurlijk, gegarandeerd door ons, Ambassadeurs van team Groningen én spreker. En zo was het, mede dankzij de bevlogen lezing van Rob! Sprekend, beeldend, een tikkie interactief. Op de bezoekers gericht, aandacht voor de reacties en – dat is soms lastig – goed …

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing Lees meer »

Wat voegt de afbeelding toe?

Het plaatje moet iets toevoegen

Het is belangrijk dat je plaatje iets toevoegt aan je verhaal, zorg dat de afbeelding duidelijk betrekking heeft op je verhaal.  Als je iets vertelt over klantvriendelijkheid heeft een plaatje van een gehaktbal geen waarde. Sterker nog, het is een afleiding! Je kunt dan beter een plaatje kiezen van een iemand die vriendelijk lacht en die een  klant een hand geeft.

Gebruik herkenbare afbeeldingen

Zorg er ook voor dat het plaatje herkenbaar is. Ook een abstract plaatje kan mooi zijn, maar het zegt niets tenzij je juist vertelt over de nietszeggendheid van abstractie. In alle andere gevallen moet de afbeelding herkenbaar zijn.

Of prikkel je publiek

Je kunt natuurlijk ook een afbeelding invoegen waarvan de betekenis niet direct duidelijk is. Dit kun je doe als je je toehoorders wilt prikkelen.

Vervolgens kun je uitleggen wat je met het plaatje bedoelt of welke betekenis het plaatje heeft. Een “harde” voorwaarde is echter altijd dat de afbeelding iets aan je boodschap toevoegt, het moet er mee te maken hebben.

De afbeelding is goed voor je verhaal als het publiek de link van het plaatje met het verhaal begrijpt. Mijn advies is, gebruik het liefste concrete plaatjes.

Afbeelding zonder tekst

Je kunt gerust een afbeelding te laten zien zonder tekst op de dia. En dan kun je vervolgens een verhaal vertellen over de afbeelding. Natuurlijk moet die afbeelding wel betrekking hebben op de inhoud van het verhaal.

Het voordeel hiervan is dat er geen tekst is die afleidt. Het nadeel hiervan is dat het publiek je verhaal alleen kan opnemen door te luisteren en het plaatje te bekijken.

Zelf denk ik dat het ook goed is om wat steekwoorden op de sheet te plaatsen waardoor zowel het verhaal als de boodschap uiteindelijk beter blijven hangen.


Als je wilt leren een goede presentatie te geven dan kun je daar ook hulp bij krijgen. Ik kan je een fantastische presentatietraining bieden. En ik heb ook een presentatiecursus op CD voor je die je razendsnel in huis kunt hebben.

Ik ben een inspirerende spreker sport en ondernemen en ik zou het leuk vinden mijn netwerk op LinkedIn uit te breiden met jou.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 19-5-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *