Home » Blog » Zakelijk speechen » Afbeeldingen en steekwoorden
afbeeldingen en steekwoorden

Afbeeldingen en steekwoorden

Geschatte leestijd: 5 minuten

Afbeeldingen en steekwoorden

De manier van presenteren die je kiest moet in dienst staan van het soort presentatie en het doel dat je nastreeft. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat presentaties vroeger uit veel meer sheets met veel tekst bestonden.

Manier van presenteren is veranderd

Tegenwoordig is  de manier van presenteren veranderd. Dit o.a. door de invloed van Prezi. Dit is vrij nieuwe presentatiesoftware.

Tegenwoordig vertellen de presentatoren vaker verhalen aan de hand van afbeeldingen en steekwoorden, filmpjes en steekwoorden of combinaties hiervan. Hierdoor zijn de presentaties effectiever.

Het publiek begrijpt beter wat de spreker wil zeggen. En daarnaast wordt de presentatie door het publiek ook beter onthouden en wordt de presentatie als plezieriger ervaren. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Ik wil je in dit blog één mogelijkheid van presenteren aangeven. Deze presentatie bestaat uit veel afbeeldingen en steekwoorden.

Hoofdonderwerp

Op de sheet plaats je in het midden de afbeelding van het onderwerp waar de presentatie over gaat. Dit is het hoofdonderwerp. Bijvoorbeeld: hoe je een goede presentatie kan geven.

Subonderwerpen

Rondom deze afbeeldingen plaats je bijvoorbeeld vijf andere afbeeldingen van sub-onderwerpen die betrekking hebben op het hoofdonderwerp.

Een aantal voorbeelden van sub-onderwerpen kunnen zijn: voorbereiding, voorbereiding op de dag zelf, start van de presentatie, de kern van de presentatie en het einde van de presentatie. Bij elke afbeelding kun je een beperkt aantal steekwoorden plaatsen.

Elke sub-onderwerp kan uit een aantal onderdelen bestaan. Dat kan een afbeelding of het kunnen meerdere afbeeldingen zijn. Ook kun je steekwoorden toevoegen.

Tijdens de presentatie kun je met de klok mee aan de hand van elke afbeelding en de steekwoorden een verhaal over elk sub-onderwerp vertellen.

Doordat je de hele sheet kunt laten zien kun je heel makkelijk verwijzen naar het hoofdonderwerp terwijl je het sub-onderwerp bespreekt. Met andere woorden, je kunt heel makkelijk de link leggen tussen het sub-onderwerp en het hoofdonderwerp.

In deze uitleg ben ik uitgegaan van een hoofdonderwerp in het midden, omringd door sub-onderwerpen. Er zijn natuurlijk meerdere vormen mogelijk.

Afbeeldingen en steekwoorden

De afbeelding hieronder van een boom is ook een goede mogelijkheid om structuur en overzicht te creëren. Met creativiteit zijn er een heleboel andere goede, leuke en speelse vormen denkbaar.

presenteren afbeeldingen en steekwoorden
Afbeeldingen en steekwoorden

Het voordeel van deze aanpak van een afbeelding en steekwoorden is dat de presentatie voor het publiek overzichtelijk is. De structuur is direct duidelijk. Als je het verhaal niet zou vertellen terwijl het publiek de sheet wel ziet, begrijpt het publiek toch waar het precies om gaat. Deze aanpak zorgt dus voor duidelijkheid.

Deze aanpak voorkomt ook presentaties met heel veel sheets, met veel tekst op de sheets en het voorlezen van de tekst door de presentator. Het publiek zal de inhoud van de presentatie beter bevatten en in het geheugen houden. Daarnaast heeft het publiek bij deze aanpak meer vreugde en lol. De presentie zal uiteindelijk veel effectiever en efficiënter worden.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

Eric van der Velden: Jouw presentatie was totaal anders

Persoonlijk heb ik het nooit zo op presentaties. Ze zijn vaak saai en erg belerend. Jouw presentatie was totaal anders. Je hebt een verhaal te vertellen. Dat doe je op een boeiende manier. Hierdoor trek je de aandacht naar je toe en weet je jouw boodschap voor de ander zo over te brengen waardoor ik …

Eric van der Velden: Jouw presentatie was totaal anders Lees meer »

Presentatiesoftware

Er is allerlei presentatiesoftware voorhanden waarmee je je presentatie kunt ondersteunen. De bekendste zijn PowerPoint en Prezi.

Prezi is uitermate geschikt voor de besproken aanpak. Prezi leent zich hier enorm goed voor. Door in te zoomen krijg je een goed overzicht van de sub-onderwerpen. En door uit te zoomen krijg je een overzicht het hoofdonderwerp en alle sub-onderwerpen.

Met PowerPoint is dit een iets ander verhaal. Je zult creatiever moeten zijn om een goed overzicht van de presentatie te geven. Ook is het in PowerPoint veel moeilijker om de structuur helder te maken. Als je met PowerPoint deze aanpak wilt toepassen wordt er gewoon meer van je gevraagd.

Hier kun je een voorbeeld van een PowerPoint presentatie vinden. Onthoud goed, de besproken aanpak is ideaal voor Prezi! Met PowerPoint kom je met deze aanpak een heel eind, maar om het zo eenvoudig en overzichtelijk als bij Prezi te krijgen is zo goed als onmogelijk.


Als je hulp wilt, kan ik je een presentatietraining Overtuigend presenteren bieden. En denk ook eens aan onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een inspirerende motivational speaker. Hier kun je me vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Afbeeldingen en steekwoorden: met dank aan MoteOo voor het beeld op deze pagina.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 6-8-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *