Home » Teamcommunicatie » 6 kenmerken van succesvolle teams
kenmerken van een succesvol team

6 kenmerken van succesvolle teams

Bijgewerkt op 22 juni 2024

Succesvolle teams

6 kenmerken van succesvolle teams. Hoe worden jullie een succesvol team? Om het antwoord op deze vraag te vinden ben ik nagegaan hoe komt het dat sommige teams zo succesvol zijn geworden. Waarom zijn sommige team  zo goed? Wat is het waardoor deze teams zich zo onderscheiden van mindere teams. De antwoorden van mijn onderzoek vind je in dit artikel. Doe dus je voordeel met dit artikel.

Werk waar ze goed in zijn

Waarom behalen sommige teams zulke goede resultaten? Hoe komt het dat sommige teams zo succesvol zijn? En waarom zijn er teams die geen goede resultaten behalen en geen succes hebben? 

Ik heb me erin verdiept waarom bepaalde teams zo succesvol zijn. Want wat blijkt: succesvolle teams hebben allemaal dezelfde kenmerken! Het komt erop neer dat succesvolle teams op dezelfde wijze samengesteld zijn en dezelfde werkwijze hebben. Ze denken en handelen globaal op dezelfde manier.

6 kenmerken van een succesvol team

In dit artikel heb ik zes kenmerken, eigenschappen en overeenkomsten van teams beschreven die succesvol zijn geworden. Doe wat succesvolle teams gedaan hebben en nog steeds doen. Als je als team hetzelfde doet, is de kans groot dat je als team ook een goed resultaat behaalt. 

De teamleden in succesvolle teams doen werkzaamheden waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. 

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om iets te doen met wat je goed kunt en waar je plezier in hebt. Bij tegenslagen, teleurstellingen en mislukkingen hebben deze teamleden meer motivatie, kracht en energie om door te gaan. Als de teamleden werk doen dat ze niet leuk vinden, hebben ze bij tegenslagen, teleurstellingen en mislukkingen sneller de neiging om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ze raken dan sneller hun motivatie kwijt.

Ik raad aan dat de teamleden werkzaamheden hebben waarvoor ze de kwaliteiten voor hebben en waar ze in geïnteresseerd zijn. 

6 Kenmerken van succesvolle teams

Hoe kunnen een team en een teamlid een goede keuze maken als ze niet weten wat de bestemming is? Een teamlid kan nooit bewust een goede beslissing nemen als hij niet weet wat het uiteindelijke doel is. En dat gaat ook voor het team op. Zorg voor een duidelijke teamdoelstelling!

Plan

Succesvolle teams hebben een plan waarin beschreven staat op welke manier ze de doelstelling gaan bereiken. En nog belangrijker, ze werken met het plan.

Wederzijdse afhankelijkheid

De teamleden realiseren zich dat ze afhankelijk van elkaar zijn. Het team heeft een groot probleem zodra één teamlid zich niet houdt aan de gemaakte afspraken en zijn taken niet uitvoert. 

Saamhorigheidsgevoel 

De teamleden hebben het gevoel dat ze bij elkaar horen. En elkaar moeten helpen en steunen! De teamleden hebben echt gevoel dat ze het samen moeten doen! Dus het echte “wij” gevoel. 

Teamnormen en teamwaarden

Alle teamleden ondersteunen de teamnormen en teamwaarden. En handelen er ook naar! 

ik ben in het verleden bondscoach geweest in Zwitserland. Een bondcoach is iemand die ontslagen wordt als het team niet goed presteert. Dat wilde ik natuurlijk niet. Daarom heb ik alles over teambuilding geleerd wat er over te weten valt. En dat kan ik jou ook leren. Gewoon even contact opnemen, dan praten we verder.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.