Home » Leiderschap bij teams » 5 fouten bij het leidinggeven
5 fouten bij het leidinggeven

5 fouten bij het leidinggeven

Bijgewerkt op 22 juni 2024

Leidinggevende, wat gaat er fout?

5 fouten bij het leidinggeven: er zijn veel leidinggevenden die zich helemaal niet afvragen wat er  binnen het team speelt. Ze doen wat ze denken dat het beste is zonder zich af te vragen wat er zich in het team afspeelt. En zo zijn er nog een aantal fouten die veel leidinggevenden maken. En als je deze fouten bij jezelf herkent en verbetert gaat het direct beter met je team.

Veelgemaakte fouten bij het leidinggeven

Deze 5 fouten fouten bij leidinggeven kun je gemakkelijk maken. Onderschat het effect van deze fouten niet. Hieronder een checklist communicatie voor leidinggevenden met de meestgemaakte fouten:

Meestgemaakte fouten

Onderschat het effect van deze fouten bij leidinggeven niet

Er zijn veel leidinggevenden die zich helemaal niet afvragen wat er  binnen het team speelt. Ze doen wat ze denken dat het beste is zonder zich af te vragen wat er zich in het team afspeelt.

Vraag je niet af wat er zich binnen het team afspeelt

Maar als je niet weet wat er exact in het team speelt kun je dus ook eventuele ergernissen, problemen en moeilijkheden niet oplossen. Als iets niet opgelost wordt blijft dit broeien met als gevolg een slechte samenwerking. En uiteindelijk ontploft de bom. Kijk, luister en vraag en kom erachter wat er speelt en los de problemen snel op.

Communiceer vooral niet met je medewerkers

Ergernissen, onzekerheid, woede, twijfel en motivatieverlies ontstaan vaak als er dingen niet duidelijk en niet uitgesproken zijn. Hierdoor gaat het team minder presteren met alle gevolgen van dien. Daarom is het zo belangrijk om voortdurend met het team te communiceren. Zorg voor duidelijkheid en vertel vooral waarom je als leidinggevende iets doet of juist niet doet.

Laat voortdurend weten wat er niet goed gaat

In sommige situaties is het goed om je medewerkers erop te wijzen wat er nog niet goed gaat en fout is. Maar normaal gesproken gebruik ik de volgende woorden niet: fout, slecht en verkeerd. Ik gebruik woorden en zinnen als:

  • we kunnen nog beter worden en groeien en we kunnen ons nog verder ontwikkelen
  • als we het zo doen worden we nog sterker
  • volgende keer letten we erop dat we snel reageren

Focus je medewerkers op dat wat er goed gaat en op ontwikkelen, verbeteren en groeien.

Oneerlijkheid: Allerlei leugentjes om eigen bestwil verzinnen

Als je eerlijk bent vertrouwen je medewerkers jou als leidinggevende. Vertrouwen is een essentiële voorwaarde om als team goed te kunnen presteren en je als team te kunnen ontwikkelen. En als je als leidinggevende niet eerlijk bent, dan verspeel je het vertrouwen van je medewerkers.

Als leidinggevende wil je ook dat je medewerkers eerlijk naar jou en het team zijn. Hoe kun je eerlijkheid van een medewerker verwachten terwijl jij als leidinggevende allerlei leugentjes verzint!

Als je als leidinggevende eerlijk bent en bijvoorbeeld toegeeft dat je iets beter anders had kunnen doen win je juist respect! Daarnaast creëer je op deze manier een sfeer van openheid en vertrouwen.

Leer er niets bij

Er vinden voortdurend ontwikkelingen plaats op allerlei gebieden. Er zijn redelijk veel leidinggevenden die zich niet meer ontwikkelen en zo tekortkomen als leidinggevenden. Medewerkers horen van anderen over allerlei ontwikkelingen, maar hun eigen leidinggevende weet van niets. Laat je eens door je medewerkers bijpraten.

Als je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en deze waar nodig ook inzet zul je zien dat de resultaten verbeteren en dat de motivatie van je medewerkers verbetert.

5 fouten bij het leidinggeven

Dit waren 5 fouten bij het leidinggeven die je liever niet wilt maken. Ik ben teambuilding specialist en ik kan je helpen je teams goed te leiden.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.